Valná hromada VW: Winterkorn mluvil o Piëch. Začíná se decentralizace

Decentralizace má pomoci Volkswagenu rychleji se rozhodovat. Kromě budoucnosti se ale mluví také o nedávné horké minulosti.

2014_Volkswagen_Passat_TDI_Clean_Diesel_SE_992180

Přinášíme vám vyjádření šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna a také zprávu o právu zahájeném procesu decentralizace, který se právě začal oddělením organizační složky nákladních vozidel značek Scania a Man od koncernu VW.

Winterkorn na valné hromadě VW vyzdvihl zásluhy Ferdinanda Piëcha
Dnes se začalo valná hromada koncernu Volkswagen. DPA informuje, že v úvodním vystoupení šéf koncernu Martin Winterkorn prohlásil, že krize vedení v největším evropském automobilovém podniku byla překonána. „Za námi jsou – opatrně řečeno – pohnuté dny“, řekl a dodal: „Vím, že mnozí z vás si dělali starosti o Volkswagen. O podnik, který nám všem tak velmi leží na srdci“. Koncern je však nyní „na cestě v klidnějších vodách“. Pozornost se nyní soustřeďuje na podnikání.

Winterkorn vysoce vyzdvihl dlouholetého předsedy dozorčí rady VW Ferdinanda Piëcha. „Pro mě je důležité, abych z tohoto místa poděkoval panu doktorovi Piëch jménem jeho 600.000 zaměstnankyň a zaměstnanců, ale i osobně. Ferdinand Piëch v uplynulých pěti desetiletích formoval automobilový průmysl více než kdokoli jiný než podnikatel, inženýr, či odvážný vizionář. Tento koncern a jeho lidé – a také já – máme za co panu doktorovi Piëch děkovat. To přetrvá. A k tohoto celoživotnímu výkonu máme hlubokou úctu“, řekl M. Winterkorn.

Winterkorn uvedl, že krize vedení nepoškodila podnikatelskou základnu VW. „V minulých týdnech se objevily nesčetné interpretace, spekulace a také výmysly. Vy jako naši podílníci musíte vědět: Volkswagen je v jádru zdravý, dobře nastavený podnik. Podnik, na který můžeme být hrdí. Podnik s dobrými hospodářskými výsledky a přinejmenším s přesně takovým výhledem do budoucnosti „, uzavřel momentální šéf Volkswagenu.

vw-passat-cc-01

Oddělení organizační složky Scanie a Man-u začíná proces decentralizace
Volkswagen (VW), největší evropský výrobce vozidel, podniká první kroky v decentralizaci svého vedení. Informuje o tom DPA. Krátce před dnešním valnou hromadou akcionářů koncernu ve Wolfsburgu oznámili, že se do samostatné organizační jednotky vyčleňují jeho dceřiné společnosti MAN a Scania.

Nový holding s programem výroby těžkých nákladních aut a autobusů dostane vlastní dozorčí radu. Zaměstnanci budou mít v ní prostřednictvím svých zástupců silný vliv stejně jako je to nyní v centralizovaném koncernu. Záměry vytvořit holding pro MAN a Scanii jsou ve VW známy již delší dobu.

Vyčlenění sektoru užitkových vozidel do samostatné organizační jednotky bude zřejmě příkladem i pro další části koncernu, který dosáhl loni výnosy přes 200 miliard eur.

„V koncernu potřebujeme jasné struktury, abychom v jeho jednotlivých oblastech mohli jednat rychleji a pružněji,“ řekl šéf koncernové závodní rady Bernd Osterloh. Vedení VW si od nového holdingu slibuje „užší propojení značek, kratší lhůty pro rozhodování a rychlejší tempo prosazování změn“.

Osterloh bude sedět v dozorčí radě holdingu, která bude paritně složená ze zástupců zaměstnanců dcer MAN, Scanie a Volkswagenu a kapitálu. Předsednictvo bude společně diskutovat a rozhodovat o koncepci úseku, změnách v něm ao podnikatelských aktivitách. Holding bude mít za úkol vyrovnat se světové jednotce v sektoru, německému koncernu Daimler a zaujmout jeho místo. Bude ho vést současný člen správní rady VW pro úsek užitkových vozidel Andreas Renschler.

Dozorčí radě holdingu bude předsedat šéf koncernu Martin Winterkorn, který uvedl: „Naším jasným cílem je i ve výrobě nákladních aut a autobusů, abychom se stali globálním šampionem a spolu se zaměstnanci se dostali do světové špičky“. Adresa dozorčí rady holdingu není zatím známo.

Toto se Vám bude hodit.

2014_volkswagen_passat-pic-440943142056320553